Spendor

Az Angol uriember

http://www.spendoraudio.com

Választékunkban egy tősgyökeres brit klasszikus is található, mégpedig a régi motorosokban bizonyára kellemes emlékeket ébresztő Spendor. A céget 1960-ban alapította két elszánt hangmérnök, Spencer és Dorothy Hughes, s az általuk tervezett ill. gyártatott hangsugárzók rövid idő alatt kinőtték a BBC tervezési osztályát. BC1 jelű első termékük kezdetben főleg stúdiókörökben lett különösen népszerű, rövidesen azonban a konzumer piac is felfedezte magának, s így egyéb, hasonlóan sikeres változatai is megszülettek. A Spendor működésének első harminc éve alatt a tevezők számos sikeres és innovatív típust alkottak meg és számos referenciát állítottak fel mind a profi, mind az audiofil piacon. Egyes hangsugárzóik még a megtisztelő kultusz-termék státuszt is kiérdemelték, a BC1 ill. LS3/5a modelljeik pedig olyan hangzás iskolát alapították, amelynek hatásai mind a mai napig tetten érhetők.

A modern világ tőkekoncentrációja és a különböző cég csoportosulások megalakulása több sikeres gyártóval egyetemben az évezred végén a Spendort is nehéz helyzetbe hozta. Ekkor került a vezetői székbe az Audiolab alapítójaként ismertséget szerző Philip Swift, aki a családias gondolkozású Spendorból 2001-ben egy valóban modern, progresszív stílusú céget varázsolt. A nagy múltú cég komoly nemzetközi elismertségére és rajongótáborára építve újra előtérbe hozta az innovatív tervezést, amit az igazán természetes hangzás megvalósításának céljába állított.

A Spendor aktuális választéka négy sorozatból áll, a szinte teljesen új „A” sorozat,ból a megújulás alatt álló Classic „S” sorozatból és a nemrég megnyitott "SA" illetve "ST" sorozatokból.Közülük az „A” egy modern felépítésű, hifi és házi-mozi komponenseket egyaránt tartalmazó, széleskörű felhasználói igények kiszolgálásra alkalmas család, míg a Classic „S” nevéhez hűen kimondottan retró vonalvezetésű széria, melynek öt monitor tagja mind felépítés, mind hangzásvilág tekintetében a nagynevű ősök által kijelölt úton halad. Az "SA" sorozat a legendás LS3/5a vérvonalának legfiatalabb, annál jóval modernebb tagja. Az "ST" pedig egy kicsit a high end felé kacsintgató modell. Az idén nyitottak egy új sorozatot ami a "D" elnevezést kapta és egyenlőre még csak egyetlen egy tag játszik benne, a D7-es. Látván az újszerű fejlesztéseket és a Spendor-tól nem megszokott külsőt, valószínűsítjük, hogy ez a doboz mutatja a jövőbe vezető utat a patinás gyártó és leendő vásárlói számára is.